2 юли 2020

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА „СВ. СОФИЯ“ КОНСТАНТИНОПОЛСКА


 
В деня, когато се решава съдбата за статута на „Св. София“ в Истанбул, бе публикувано отворено писмо на водещите византолози в света, в което се призовава за дебат около юрисдикцията на паметника от списъка на световното културно наследство. Писмото можете да намерите и да се подпишете тук:
https://ahvalnews.com/hagia-sophia/open-letter-about-status-hagia-sophia
 
По инициатива на прочути историци на византийското изкуство от САЩ текстът бе разпространен сред професионалната гилдия преди седмица и подкрепен от професори от Йейл, Харвард, Станфорд, Принстън, Кеймбридж, Оксфорд, Института Макс-Планк, Университета „Коч“, Австрийската академия на науките, от институции във Франция, Канада, Сърбия, Гърция, Русия, Япония, Белгия и пр. Прави впечатление, че се подписва и от турски колеги, учили и работили в чужбина. Вече да изразят подкрепата си имат възможност както по-широк кръг от изследователи, така и граждани.
 
С комичен привкус е и своеобразната „колизия“ в българското виртуално пространство по въпроса за статута на „Св. София“, която можете да откриете и да гласувате тук: https://m.fakti.bg/collision/1449-ide-li-krayat-na-evropeyskata-tsivilizatsiya-

 
Последната анкета по-скоро си поставя за цел да установи обществените настроения в българското общество по повод бъдещето на Европейския съюз и опазването на културната му идентичност.