25 ное 2021

Нова платформа представя художници, резбари и зографи, работили в църквите на София от 1878 до 1944 г.

Брошура_Визуализирайки сакралното„Визуализирайки сакралното: регистър на академични художници, зографи и резбари, работили в църквите на София (1878–1944)“ е проект на Института за изследване на изкуствата, осъществен с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ – 2021 г.

В своя първи етап проектът цели да изгради уеб-базирана двуезична дигитална платформа. Основният компонент в нея е регистър, предоставящ систематизирана информация за  академични художници, зографи и резбари, работили в църквите на София в периода от Освобождението до средата на ХХ век. Вторият компонент на платформата е дигитална библиотека, организирана около темата за християнската култура в България от периода.

Информацията, събрана благодарение на проекта, чрез дигиталния си формат дава възможност изследователи, ученици, студенти и любители на изкуството да се запознаят отблизо с историята на църковното изкуство на столицата от първата половина на ХХ век. Платформата е разработена с възможности за допълването на базата от данни с нови текстове и изображения. В първото издание на проекта са представени академичните художници Иван Мърквичка, Господин Желязков, Харалампи Тачев, зографите Васил поп Радойков и Евгени поп Кузманов и резбарите Генчо Петров Марангозов, Иван Филипов, Филип Филипов, Петър Йосифов Филипов, Алекси Мирчев.

Участници в проекта са Дарина Бойкина, Веселина Йончева, Тереза Бачева и Анна Шойлева. Дизайнът на логото на проекта е Даниел Нечев, а дизайнът и разработката на сайта е на Ем Джи Лаб.

Платформата „Визуализирайки сакралното: регистър на академични художници, зографи и резбари, работили в църквите на София (1878–1944)“ е достъпна на адрес: https://www.sofia-churches.com/

cveten-1 Лого_Визуализирайки сакралното