14 дек 2021

Фигурата на режисьора от 70-те години на XIX в. до днес разглежда проф. Камелия Николова в новата си книга

Камелия Николова. Режисьорите в европейския театърНовата книга на проф. д.н. Камелия Николова „Режисьорите в европейския театър“ излезе от печат. Тя е издание на Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките, фондация "Homo Ludens" и сдружение "Литературна къща"; ISBN 978-954-9824-29-2; 392 страници, 221 илюстрации.

Новото фундаментално изследване на професор Камелия Николова от сектор „Театър“ разглежда развитието на режисьора от появата му през 70-те години на XIX в. до днес. В книгата са анализирани историческите условия и естетическите причини за неговото формиране, след което хронологично са проследени проявите и трансформациите му в основните периоди на модерната европейската култура. Всеки период е представен чрез определящите го театрални идеи, режисьорски имена и емблематичните им спектакли и постановъчни концепции.

Книгата е първата история на европейския модерен театър, написана от български автор, на български език. Тя е предназначена както за театрали и студенти по театър и кино, така и за културолози, хуманитаристи и всички, които се интересуват от съвременните изкуства и култура.