21 апр 2022

Номинации за наградата на СБФД „Васил Гендов“ 2022 за учени от Института за изследване на изкуствата на БАН

SBFD_FEST_POSTER_MAYТрима учени от Института за изследване на изкуствата на БАН са номинирани за възобновената награда на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2022, която ще се връчи в рамките на Националния фестивал на българското кино. 

В категория „Оперативна филмова критика“ от гилдия „Критика“ е номиниран гл. ас. д-р Деян Статулов, а в категория „Книга или теоретичен текст“ от гилдия „Критика“ – изданията на доц. д-р Александър Донев „Картографиране на филмовата неопитоменост. Независимо, аматьорско и алтернативно кино в България след 1989 година“ и на доц. д-р Андроника Мартонова „Между миграция и уседналост: екзотичният друг и новото българско кино“. Двете книги са част от проекта на Института за изследване на изкуствата „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичност“, реализиран с подкрепата на фонд „Научни изследвания“

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. Днес инициативата е възобновена от Спектър 92 в партньорство със Съюза на българските филмови дейци и ще се провежда всяка година през месец май в София.