2 ное 2022

Директорът на Института за изследване на изкуствата на БАН проф. Емануел Мутафов с награда „Златен век – звезда“

IMG-20221101-WA0005Директорът на Института за изследване на изкуствата на БАН проф. д.н. Емануел Мутафов получи награда "Златен век – звезда" по случай Деня на народните будители 1 ноември. Отличието се дава за изключителни постижения и принос в областта на византоложките изследвания и проучването на средновековното и възрожденско изкуство у нас, както за популяризирането на българската наука в чужбина.
 
Наградите бяха връчени от зам. министрите на културата проф. д-р Б. Танева и доц. д-р П. Славов на церемония в галерия  "Средец", където присъстваха по-голяма част от наградените 39 личности от сферата на културата, науката и изкуството.
 
На тържеството проф. Мутафов каза, благодарейки за наградата: „Будители могат да бъдат дори и милиционери (такъв дори бе награден със „Златен век“ от друг министър), но за нас е важно да сме просветители, от каквито сега има вопиюща нужда за окултуряването на България, а и на целия ни освирепял свят“.
 
„Златен век“ е почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество. Връчват се традиционно всяка година от 2007 г. насам.