29 мар 2016

Доц. д-р Йоана Спасова-Дикова с „Икар“

Доц. д-р Йоана Спасова-Дикова от сектор Театър на Института за изследване на изкуствата получи наградата на Съюза на артиJo Ikar 2016 1стите в България „Икар“. Наградата се присъжда в категория „Критически текст“ за книгата  „Мелпомена зад желязната завеса. Народен театър: канони и съпротиви“, С. „Камея“, 2015.

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди “Икар” на церемония, която се проведе в Народния театър “Иван Вазов” по случай Международния ден на театъра – 27 март. Във фокуса на книгата  попада периодът след Втората световна война. Главна задача е проучването на актьорското изкуство от съвременна гледна точка и очертаване на основните процеси, проблеми и тенденции от епохата на социализма през втората половина на 40-те и през 50-те години, когато се установяват определени театрални канони и се налага идеологизиран вариант на така наречената „система на Станиславски“.

Специално внимание сe отделя на сценичните изяви през този период на някои представители от първото, второто и третото поколение актьори в Народния театър, както и на основните режисьорски подходи за работа с актьорите. Разгледани са различни политически и социо-културни фактори, повлияли върху творчеството на актьорите от Народния театър.