18 мар 2016

140 години от рождението на арх. Пенчо Койчев

Институтът за изследване на изкуствата към БАН, Висшето строително училище “Любен Каравелов“, Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – София-град организират юбилейно честване по случай 140 години от рождението на арх. Пенчо Койчев. Годишнината ще бъде отбелязана с няколко събития:
23.03.2016 от 13.00 часа в зала 1 на Централния дом на архитекта, Кракра 11 – откриване на юбилейната изложба и представяне на книгата, посветени на арх. Пенчо Койчев. Изложбата ще продължи до 31.03.2016.

Пенчо Койчев

Пенчо Койчев


23.03.2016 от 15.00 часа в зала 1 на Централния дом на архитекта, Кракра 11 – научна конференция, посветена на творчеството на арх. Пенчо Койчев.
 
Мисията на юбилейното честване следва убедеността на организаторите, че познаването, опазването и популяризирането на културноисторическото наследство на България е дълг на нашето съвремие. Знакови сгради като съдебните палати в София, Русе, Трявна, Ботевград, Етрополе, Нови пазар, Пещера, Първомай, северното крило на Народното събрание, параклис-мавзолей „Св. Георги” в Плевен, дворецът в Царска Бистрица, Старата поща в Пазарджик и др. са част от творбите на арх. Пенчо Койчев и това несъмнено го поставя сред иманата на значими за българската история личности.