19 май 2017

Art Hour – Скици от музиката на ХХ и XXI век за флейта и пиано

На 26 май 2017афиш г. (петък)  в Големия салон на Българската академия на науките Полина Антонова (пиано) и Петя Стефанова (флейта) в рамките на инициативата ART HOUR на Института за изследване на изкуствата ще представят творби от световната музикална съвременност за флейта и пиано. Ще звучи музика от четири известни имена от различни поколения композитори. Двама българи – Красимир Кюркчийски (1936–2011) и Румен Божджиев-син (1979), французина Пиер Санкан (1916–2008) и американеца Роберт Мужински (1929–2010).
Красимир Кюркчийски  е автор на опери, балет, вокално-инструментални произведения, обработки на народни песни, инструментални, камерни и оркестрови произведения, филмова музика и др.  Носител е на Голямата награда на конкурса за композиция „Парижки музикални седмици“ (1966). „Песен“ и „Танц“ са две жанрови пиеси, обединени в малък цикъл, на основата на фолклорни мотиви.
Румен Бояджиев-син е автор на музика за игрални, документални, анимационни филми, музика за балет и съвременен танц, театрална и приложна музика, произведения за ударни инструменти, камерна музика. Носител е на наградата Филмов композитор на годината 2010 от Националната филмова академия.  „Малката кибритопродовачка“ е музикална фантазия по приказката на Ханс Кристиян Андерсен. Първоначално писана за кларинет и пиано, сега ще бъде представена и за флейта и пиано. Произведението е своебразен музикален реверанс към магията на романтичната мистика на ХIХ в. Не е свързано с едноименната детска оперета, чийто автор е Румен Бояджиев – син.
Пиер Санкан (1916–2008) е съвременен френски пианист, композитор и педагог. Носител на римска премия за кантата си „Легендата за Икар“ през 1943. Автор е на опера “Undina”, концерт за пиано, концерт за цигулка, симфония за струнни инструменти и редица други. Сонатата за флейта и пиано (1943) е едно от най-известните му произведения и е обект на голям интерпретаторски интерес. Включено е в програмите на престижни конкурси за флейта.
Роберт Мужински (1929–2010) е полско-американски пианист и композитор, получил международно признание. Автор е на клавирна, камерна, оркестрова, филмова музика и др. Изпълнява се в Европа, САЩ, Азия, Австралия и др. Ниминиран за награда „Пулицър“ за концерта си за алт саксофон и оркестър оп. 41. Сонатата за флейта и пиано оп. 14 е наградена на Международния конкурс в Ница (Франция) през 1961 и е едно от най-изпълняваните му произведения.
Изпълнителите Петя Стефанова (флейта) и Полина Антонова (пиано) създават дуото през 2004. Печелят първа награда за камерна музика на международния конкурс „Музиката и земята“ през 2004.  Година по-късно, през 2005, дуото е избрано за участие в  Конкурс на Европейския съюз за Радио и Телевизия. Дуото реализира записи за БНР.
Като солови инструменталисти, те са лауреати на престижни български и международни конкурси. Взимат участие в фестивалите „Нова Българска Музика“, „Съвременна акустична музика“, Международен фестивал „Надежди, Таланти, Майстори“, „Музика сериозо“, „Млади виртуози“, „Софийско лято“, „Звук и връзка“, „Камерна сцена – София“, „Млади музиканти“, „Евро Арт“ – Прага; „Моцарт фестивал“ – Прага; „Пианисимо“ и др.
В момента Петя Стефанова е преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“ , а Полина Антонва е гл. асистент в сектор „Музика“ на ИИИзк.