10 ное 2015

Представяне на „Български музикален театър. Опера. Балет. Оперета. Мюзикъл“.

С концерт на оперни, балетни, оперетни и мюзикълни автори и изпълнители на 7 октомври 2015 от 18:00 в Големия салон на БАН ще бъде представен четвърти том от поредицата „Български музикален театър. Опера. Балет. Оперета. Мюзикъл“. Изданието е концептуализирано като първи опит за обзорно изследване на публикациите за опера, балет, оперета и мюзикъл в специализирани издания и в периодичния печат в България за 120-годишен период. С идеята да се съхранят сведенията за написаните през периода 1890 – 2010 рецензии, статии, отзиви, критични материали, съобщения, данни от краеведски издания и архивни фондове предлаганото изследване цели да осветли процесите в развитието, утвърждаването и обществения резонанс на музикално-сценичните жанрове в България в хронологичните рамки на три
века.
Авторският екип обхваща учени от изследователска група „Музикален театър“ при Института за изследване на изкуствата – БАН: проф. д. изк. Розалия Бикс, проф. д. изк. Анелия Янева, проф. д-р Румяна Каракостова, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева и д-р Емилия Жунич. Томът е осъществен с подкрепата на Национален фонд „Култура“ при Министерство на културата на РБ и Фонд „13 фека България“ от издателство „Гея – Либрис“ и Института за изследване на изкуствата – БАН.

Представянето ще бъде с водещ доц. д-р Йоана Спасова-Дикова и рецензент проф. д. изк. Кристина Япова. Микрофонът ще бъде отворен за изказвания от специалисти и гости.