23 юли 2021

Документалният филм „Стражарите на нашата съвест“ по сценарий на Теодора Стоилова-Дончева от ИИИзк-БАН с отличие в Загреб

trailer - CopyДокументалният филм „Стражарите на нашата съвест“ бе отличен с наградата на Европейската документалната асоциация по време на уъркшопа Zagreb Dox Pro 2021, част от Международния фестивал за документални филми ZagrebDox. Режисьор на лентата е Станислав Дончев, а сценаристи – Теодора Стоилова-Дончева от Института за изследване на изкуствата на БАН и Петя Александрова. Продуцент са Динамик артс.

Guardians_of_Our_ConscienceФилмът разглежда агресията, на която са подложени контрольорите в градския транспорт и хората, които слагат скоби на неправилно паркирани коли в столицата, прилагащи закона на най-ниско и ежедневно ниво.
„Стражарите на нашата съвест“ беше селектиран за участие в уъркшопа измежду стотици проекти от цяла Европа. Реализиран е с подкрепата на Столична община "Програма Култура" и Национален фонд "Култура".

ZagrebDox е специализиран международен фестивал за документални филми, който се провежда от 2005 г. в Загреб и си поставя за цел да представя най-добрите творчески документални филми, да стимулира националната документална продукция и да засили международното и регионално сътрудничество.