16 май 2022

Престижни награди за учени от Института за изследване на изкуствата при БАН

Наградите
Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов” 2022 бяха връчени на 15 май 2022 г. на тържествена церемония в Народен театър „Иван Вазов“.

Фестивалът отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици.

_DSC9506Гл. ас. д-р Деян Статулов от сектор „Екранни изкуства“ в Институт за изследване на изкуствата при БАН, бе отличен с Наградата за оперативна критика.

Награда за „Книга или теоретичен текст“ на връх 90-я си рожден ден получи доц. д-р Неда Станимирова-Крънзова, дългогодишен учен от Институт за изследване на изкуствата за своята книга „Валери Петров за себе си и другите за него“.

В категория „Книга или теоретичен текст“ от гилдия „Критика“ бяха номинирани още изданията на доц. д-р Александър Донев „Картографиране на филмовата неопитоменост. Независимо, аматьорско и алтернативно кино в България след 1989 година“ и на доц. д-р Андроника Мартонова „Между миграция и уседналост: екзотичният друг и новото българско кино“. Двете книги са част от проекта на Института за изследване на изкуствата „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичност“, реализиран с подкрепата на фонд „Научни изследвания“.

POSTER
Официални гости на церемонията бяха министърът на културата Атанас Атанасов и зам.-кметът по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община, Мирослав Боршош.

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. Инициативата е възобновена от Съюза на българските филмови дейци и ще се провежда всяка година през месец май в София.