28 ное 2022

Казвам се Мара, не Пепеляшка – лекция на доц. Катерина Гаджева

IMG_20221124_113205541Казвам се Мара, не Пепеляшка беше темата на академичната лекция, която доц. д-р Катерина Гаджева от сектор Изобразителни изкуства изнесе на 24 ноември в залата на Института за изследване на изкуствата на БАН.

В нея тя представи резултатите от последните си проучвания, фокусирани върху българските илюстрации към приказките на Шарл Перо и Братя Грим, отпечатани през втората половина на ХХ век. В лекцията бяха проследени различните тенденции в илюстрациите на няколко от най-популярните и познати детски приказки, както и беше направен сравнителен анализ между европейските образци и българските им интерпретации, неизбежно повлияни от социалистическата идеология. Един такъв пример е българската народна приказка за Мара Пепеляшка – трансформирана според допустимите за социализма канони традиционна приказка за Пепеляшка, която е послужила и за заглавие на лекцията.

IMG_20221124_110949874Всичко това ще можем да прочетем в новата й книга От текста към образа, която предстои да излезе от печат. Изданието със сигурност ще представлява интерес за колегите от академичната общност, образователните и културните институции, за докторанти и студенти.