24 апр 2023

Приключиха сесиите на модул „Старо изкуство“ на международната научна конференция „Изкуствоведски четения 2023. Метаморфози“

DSC_8870Между 20 и 22 април в Института за изследване на изкуствата на БАН се състояха научните сесии от традиционната международна конференция „Изкуствоведски четения“, модул „Старо изкуство“, осъществени с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“, Министерство на образованието и науката (договор КП-06-МНФ/34/16.12.2022). Темата на конференцията тази година е „Метаморфози“. Събитието се проведе под знака на 75-годишнината от основаването на Института за изследване на изкуствата (ИИИзк). Проф. д-р Йоана Спасова-Дикова, директор на ИИИзк, подчерта в своето приветствено слово, с което откри конференцията, че учените от Института вече десетилетия изучават културното наследство и се грижат за опазването на традициите и националната памет. Тя изрази убеденост, че в тези времена на току-що отминалата пандемия, война и кризи, изкуствата и науката биха могли поне малко да променят света и хората и да ги направят по-добри. 

DSC_8881В заседанията и дискусиите на модул „Старо изкуство“, които се проведоха в рамките на тридневната програма, взеха участие повече от 40 учени от различни научни организации и университети от България, Румъния, Сърбия, Гърция, Албания, Северна Македония, Полша, Русия и Германия. Те представиха своите последни проучвания с нови интерпретации, а често и непубликувани до момента материали, обединени около проблема за трансформациите на художествения образ и конкретните исторически и идеологически причини, които задвижват настъпилите промени. Акцент в програмата бяха пленарните доклади „Харизмата на Троя: изкуството на успеха, стратегията и войната“ на проф. Елена Бек от Де Пол Университет в Чикаго, САЩ, „Метаморфози на украсената буква“ на проф. Елисавета Мусакова и „Девет века изкуство, отразено в двустранните литийни икони от Несебър“ на доц. Ралица Русева. За поредна година докладите от проведената конференция ще бъдат събрани в тематичен сборник, който несъмнено ще заеме достойно място в издадената до момента поредица и който се надяваме, че също така ще бъде успешно индексиран и рефериран в Web of Science. Заседанията на модул „Старо изкуство“ се излъчваха директно в интернет и при интерес могат да бъдат проследени на канала на ИИИзк в YouTube. Организаторите на форума изказват своята благодарност към всички участници в конференцията.

Снимки: Иван Ванев
DSC_9007