5 юни 2023

„Филмово изкуство и културно многообразие“: майсторски клас на проф. Сие Фей (Пекинска филмова академия), открита лекция и прожекции на филми

 Xie-Fei-3
В дните между 5 и 7 юни в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и в Китайския културен център в София ще бъде представено творчеството на големия режисьор Сие Фей (Xie Fei).  Събитията са организирани със съдействието на Китайското посолство в България в партньорство с НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, Институт за изследване на изкуствата – БАН и СУ „Св. Климент Охридски“ – катедра „Китаистика“.
Модератор на срещите ще бъде проф. д-р Андроника Мàртонова – специалист по азиатско кино от сектор  „Екранни изкуства“ на ИИИзк.
 
Проф. Сие Фей  е сред водещите филмови режисьори на Китай, един от пионерите на емблематичното Пето кинопоколение. Завършил е Пекинската филмова академия (ПФА), където е дългогодишен преподавател по дисциплините „Режисура“, „Филмов анализ“, „Киноезик“. Сред неговите студенти са големите имена на съвременното китайско кино: Чън Кайгъ, Тиен Джуанджуан, Джан Имоу, Дзя Джанкъ и др. Проф. Сие Фей е бил вицепрезидент на  ПФА (1980-1988), а понастоящем е почетен професор. Носител е на Годишната награда за принос в преподавателската дейност през 2015, давана от Световната асоциация на филмовите и телевизионни училища (CILECT). Автор на повече от 10 игрални филма, някои от тях са селектирани и са носители на престижни награди от международни кинофестивали клас „А“: Берлинале („Черен сняг“, „Майсторката на сусамово олио“), МФФ Монреал („Монголска приказка“ ), Сан Себастиян и Кан ( „Момичето от Хънан“ ). Във филмографията си китайският режисьор има общо 18 награди и 5 номинации.
На 5 и 6 юни (понеделник и вторник) 2023, НАТФИЗ посреща проф. Сие Фей за да изнесе мастър клас и да представи някои от най-успешните си филми. Поканата е част от честването на петдесетгодишнината на факултета по екранни изкуства.
Майсторският клас ще се проведе в Аула НАТФИЗ (ул. Ст. Караджа № 20)  от 18.00 часа, последвана от прожекция на филма МОМИЧЕТО ОТ ХЪНАН (Girl from Hunan) – селектиран в програмата „Особен поглед“ на 40 МФФ Кан 1987 и с приз от фестивала в Сан Себастиан. На 6 юни отново Аула НАТФИЗ проф. Сие Фей ще представи МАЙСТОРКАТА НА СУСАМОВО ОЛИО (Woman Sesame Oil Maker) – носител на „Златна мечка“ от 43 МФФ Берлин`1993.
На 7 юни (сряда) китайският режисьор ще гостува на Китайския културен център в София (ул. Г.С. Раковски № 77), където ще изнесе лекция „Филмово изкуство и културно многообразие“ от 19.00 часа , последвана от прожекция на ремастерираната дигитална версия на филма ПЕСЕНТА НА ТИБЕТ (Song of Tibet) и дискусия.