6 окт 2023

Институтът за изследване на изкуствата отбеляза своя 75-годишен юбилей

На 5 октомври 2023 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките Институтът за изследване на изкуствата отбеляза 75-годишнината от своето основаване. Гости на тържеството бяха представители на Президентството на Р България, на министерства, на Българската академия на науките, академиите по изкуства и университети.. 
Акад. Ю. Ревалски, председател на БАН, поздрави Института за изледване на изкуствата и връчи на проф. д-р Йоана Спасова-Дикова плакет златен на Българската академия на науките.
Своите приветствия за годишнината изказаха още д-р Илин Димитров, секретар по култура, образование и туризъм на президента на Р България г-н Румен Радев, г-жа Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука“, Министерство на образованието и науката, директори и представители на изследователски институти.
Поздравителни адреси за юбилея изпратиха г-н Кръстю Кръстев министър на културата, проф. Георги Янков, ректор на Национална художествена академия, проф. д-р Сава Димитров, ректор на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на Национална академия за театрално и филмово изкуство, проф. д.н.к. Васил Марков, декан на Факултет по изкуствата, Югозападен университет „Неофит Рилски“, доц. д-р Пенка Ватова, директор на Института за литература, проф. д-р Лучия Антонова-Василева, директор на Института за български език, проф. д-р Владимир Пенчев, директор на Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей, проф. д.н. Антоанета Христова, директор на Институт за изследване на населението и човека, проф. д-р Ирена Илиева, директор на Институт за държавата и правото, проф. д-р Димитър Тонев, директор на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, доц. д-р Желко Йович, посланик на Република Сърбия.  

Плакети
Плакет "Св. Св. Кирил и Методий" от президента на Р. България
Почетен плакет "Златен" от председателя на БАН

Поздравителни адреси
Българска академия на науките
Институт за български език
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей
Институт за литература
Институт за изследване на населението и човека
Институт за държавата и правото
Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика
Министерство на културата
Министерство на образованието и науката
Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов"
Национална художествена академия
Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”
Югозападен университет "Неофит Рилски"
Посолство на Република Сърбия

Галерия