1 ное 2023

СКРЪБНА ВЕСТ

 
 

Напусна ни
ЛЮБЕН БОТУШАРОВ
(6 август 1938 – 31 октомври 2023)

 
     Любен Ботушаров е едно от най-големите имена, с които свързваме българската музикална фолклористика. Фолклорът и науката за него бяха призвание, което той следваше през целия си професионален път. Дейността му се разгръщаше в широките граници от теренист до теоретик. Неговите класификации и систематизации, понятийният му апарат придвижиха напред науката фолклористика и възпитаха редица нейни представители от следващите поколения. Автор на многобройни студии, статии и доклади, в писмено и устно слово той разясняваше идеите си, строеше методи и изграждаше технологии за изучаване на фолклорната култура и музика. Просветителската си дейност в избраната от него област развиваше и в качеството си на диригент на Ансамбъла за народни песни и танци в град Пазарджик.
Любен Ботушаров завършва престижната Втора софийска мъжка гимназия. Като ученик проявява интерес към различни научни и художествени сфери. През 1961 г. заминава за Германия, като най-напред следва в Техническия университет в Дрезден, а после в Консерваторията в Лайпциг със специалностите композиция и теория на музиката.
     С огромна ерудиция и диалогичен дар, той бе желан партньор за общуване в кръгове на философи, художници, литератори, историци.
     С Любен Ботушаров си отиде един цял свят, изпълнен със знание, с музика и човечност. 
     Поклон пред светлата му памет!
 

Институт за изследване на изкуствата, БАН

Поклонението ще се състои на 3 ноември (петък) от 12.30 часа в църквата  „Св. Седмочисленици“.