20 ное 2023

Излезе от печат книгата на Гергана Костадинова “Българската музика в края на XX – началото на XXI век: между класика и джаз”

Книгата се базKostadinova, G. Korizaира на дисертационния труд на Гергана Костадинова, защитен през 2023 г. в Институт за изследване на изкуствата при БАН. Посветена е на музикалните взаимодействия между класика и джаз, които се проявяват на границата на новото хилядолетие в българската музика. Хронологично са разгледани произведения, албуми, записи и концерти на автори от периода (Милчо Левиев, Веселин Николов, Симеон Щерев, Анатолий Вапиров, Юлия Ценова, Марио Станчев, Любомир Денев, Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Христо Йоцов, Боян Воденичаров, Теодосий Спасов, Васил Пармаков, Борислав Ясенов, Румен Тосков, Ангел Заберски, Живко Петров, Георги Корназов, Пламен Карадонев, Милен Киров, Милен Кукошаров, Александър и Константин Владигерови, Константин Костов, Димитър Бодуров и др.) Специален фокус са анализите на произведения от Любомир Денев (Рапсодия “Софийски нощи” и Divertimento Grosso), Антони Дончев (“Bass bow”, “I see a bird flying” и “ Illusory freedom”), Христо Йоцов (Концерт за пиано “Духът на джаза”) и Константин и Александър Владигерови (“Little Requiem”).
Обхванати са редица терминологични въпроси и понятия като трето течение, кросоувър, етноджаз, фюжън и др. Проследена е еволюцията на джаза в България, като акцент са събитията и авторите от последните няколко десетилетия.

Книгата е издание на Института за изследване на изкуствата – БАН 
ISBN: 978-619-7619-28-7
Научен редактор: доц. д-р Стефка Венкова
Коректор: Александър Георгиев
Художник на корицата: Нели Костурска
Предпечат: Бойка Починкова "Марс09"