22 яну 2024

Покана за публична академична лекция на доц. д-р Деян Статулов

На 7 февруари 2024 г., сряда, от 11:00 ч. в конферентна зала 1 на Института за изследване на изкуствата доц. д-р Деян Статулов от сектор „Екранни изкуства“ ще изнесе публична академична лекция  Кино, политика и пропаганда. Практики от историята на киното до наши дни.
Тясната връзка между изкуството и пропагандата може да бъде проследена още от зората на човешката цивилизация. Изкуството се е използвало интензивно за легитимиране, разпространение и налагане на идеологии и политически режими. Именно емоционалното въздействие, което изкуството упражнява върху сетивата и съзнанието, го превръща в ефективен инструмент на пропагандата в нейните разнообразни проявления – национална, идеологическа, религиозна. Лекцията ще представи различни примери от историята на световното и българско кино, в които седмото изкуство е използвано като средство за пропаганда. Ще бъдат засегнати и съвременните аспекти по темата, като опити за подмяна на историческата истина, манипулиране на настоящето и възможното бъдеще.
Поканени са колегите от академичната общност, докторанти и всички, които се интересуват от българско и световно кино, както и към по-широк кръг публика.