20 май 2024

ДОЦ. Д-Р ДЕЯН СТАТУЛОВ ОТ СЕКТОР „ЕКРАННИ ИЗКУСТВА“ ПОЛУЧИ НАГРАДА „ВАСИЛ ГЕНДОВ“

97d327a7-ec57-4473-960a-8df2db098654На 16 май, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ бяха раздадени наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2024. 
Доц. д-р Деян Статулов, ръководител на сектор „Екранни изкуства“,  беше удостоен с приза в категория „Книга или теоретичен текст“ за книгата „(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското игрално кино (1944–1989).
Монографията се фокусира върху водещите институции и основни механизми, които се използват за прокарване на комунистическата идеология със средствата не само на игралните филми, но и другите страни на държавната филмова индустрия в страната – като показ и разпространение. Дадени са конкретни примери с поръчкови филми и програми, които се превръщат в еманация и ярък пример за използването на игралното кино като инструмент за налагане на конкретна политика.
За трети пореден път българското кино официализира своите постижения с наградите „Васил Гендов“, присъждани от СБФД. Те са създадени през още 1975-а, но през изминалите пет десетилетия са раздавани с прекъсвания. През 2022 г. бяха преименувани в чест на пионера на националното ни кино. Сред номинираните в категорията „Най-добър сценарий за документален филм“ бяха доц. д-р Теодора Стоилова-Дончева и проф. д.н. Петя Александрова за филма „Оглушителна тишина“.
Тази година наградите бяха под знака на 90-годишнината от създаването на Съюза на българските филмови дейци. Водещ на церемонията беше актьорът Иван Бърнев.