17 юни 2019

Институтът за изследване на изкуствата връчва своята ежегодна награда „Съживено наследство“ за 2018 г. на Петър Попов

PPopovИнститутът за изследване на изкуствата ще удостои със своята ежегодна награда „Съживено наследство“ Петър Попов за цялостен принос в опазване на културното наследство.

Петър Попов е един от най-изявените български реставратори с огромен принос в опазване на културното наследство. През 1974 г. завършва специалност „Реставрация на произведения на изкуствата“ в Академията за изящни изкуства във Варшава. До 1992 г. работи като реставратор в Националния институт за паметниците на културата. В периода 1998 – 2008 г. е ръководител на реставрационната лаборатория на Националната художествена галерия.
Дългогодишната реставрационна практика на Петър Попов е свързана с опазването на значими художествени ценности от съвременната територия на България като стенописите в Бачковската костница, църквата „Св. Димитър“ в Паталеница, Новата митрополия в Несебър, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско, Илиенския манастир. Негов е приносът за реставрацията на редица подови мозайки, открити по време на археологически проучвания в Сандански, Кюстендил, Девня, Стара Загора, Арчар. Един от последните проекти на Петър Попов е реставрацията на най-ранните мозайки от църквата „Св. София“ в София. 

Връчването на наградата ще се състои на 20 юни 2019 г., 16,00 ч. в Института за изследване на изкуствата, ул. Кракра 21.